En familieudflugt er en fantastisk måde at samle familien på og koble fuldstændig fra hverdagens gøremål og mere eller mindre stålsatte rammer.

Hvis I kun har en enkelt dag til familieudflugten, så gør jeg selv – og jeres børn – den store tjeneste ikke at bruge mange timer i bilen på at komme hen til destinationen. Find en rigtigt dejligt udflugtsmål i nærområdet eller i hvert fald max en times kørsel hjemmefra.

Danmark er rig på natur – brug den

Heldigvis bor vi jo et skønt, lille land, hvor der aldrig er langt til kyst, skov eller smuk natur. Pak en madkurv og et tæppe tag familien med i en af de store danske skove, som er tilgængelige for offentligheden.

Mærk hvordan I langsomt bliver opslugt af den eventyrlige stemning, der opstår, når man bevæger sig længere og længere ind i skovens dyb.

Når I møder en lysplet, hvor de ellers så tætte trækroner har ladet en lyssprække nå helt ned til skovbunden, så slå jer ned og nyd den medbragte mad. Dét er magi for børn og voksne!

Udforsk det danske landskab fra cykelsadlen 

En anden måde at skabe uvurderlige minder på er en cykeltur for hele familien. Det kan være en stressende affære at cykle med sine børn i byen, men hvis du bevæger dig ud på landet, vil oplevelsen give en helt anden ro.

I cykler på snoede og bugtende landeveje, møder idylliske landsbyer og har god tid til at få øje på de små detaljer, som man ikke ser fra bilen. Særligt børnene vil opleve en helt anden forbundethed med naturen, når de bevæger sig i den.

Stop op og udforsk grusstier og traktorspor hen over markerne, duft til syrenerne og pluk skovjordbær i vejkanten. Mærk, hvordan sanserne blomstrer i fuldt flor i naturen.

Cykelturen skal være behagelig for store og små

Natur og bevægelse er en rigtig god kombination, fordi bevægelsen bliver ’leget’ ind, mens man suger til sig af oplevelser og indtryk.

Men for at cykelturen skal opleves som legende let, skal distancen selvfølges afpasses de mindste ben i familien. En god cykel, der passer til det enkelte barns størrelse og formåen er alfa omega.

Har du et barn, som endnu kun cykler på løbecykel, så medbring alligevel denne som supplement til, at barnet sidder i cykelstolen eller cykelvogn.

Det giver en skøn oplevelse for barnet også at kunne bevæge sig frit ligesom resten af familien. Husk på, at I ikke har andet mål med cykelturen end at være sammen.

Gåture langs kysten 

De brede, flade sandstrande mod vest eller de små, næsten skjulte bugter og badevigepå Fyn og øerne. Danmark har det hele og mere til, når vi taler strand og kyst.

Selvom I ikke er på udflugt, når vandtemperaturen er høj og vejret godt, så kan en lang gåtur langs de smukke danske kyster altid anbefales. Børnene kan bruge timevis på at finde skaller, sten, vandmænd, så medbring et par spande.

I kan også bruge anledningen til at samle affald og få en snak om, hvad plastik i havene gør for dyrene og vores havmiljø. 

Mulighederne er mange, og det behøver ikke koste en rød reje at tage på familieudflugt i den danske natur.